Düsseldorf Konrad Adenauer Place and station area

1st Prize | Konrad Adenauer Place and station area

Düsseldorf

In collaboration with RKW Architektur +, Düsseldorf, and Vössing Ingenieurgesellschaft mbH

Konrad Adenauer Platz is a highly frequented plaza located in front of Düsseldorf station, and crossed by countless travellers, day-in, day-out. This elongated space runs adjacent to the similarly elongated station building. The design emphasizes this length with a row of trees running along the facade. This will bring a sense of order to the space, further underscored by the slender bus stops roofs, shaped like leaves.


Hotel at Lake Titissee| Saveris on the Lake

1st Prize | Hotel at Lake Titisee

Saveris on the Lake

In collaboration with Franken Architekten GmbH

Here the external landscaping has been adapted in response to the local building tradition. Regional fruit tree varieties and the deciduous trees typical of the Black Forest are elements that link in with the existing landscape. Retaining walls and paved surfaces are made of traditionally used local materials, underlining the connection with the region.


New building dormitory BGZ Simmerrath | Aachen


1st Prize | New building dormitory BGZ Simmerath

Aachen

In collaboration with HKS Architekten GmbH

With the traditional architecture the continuation of landscape has been provided by green car parking surfaces and linear tree design on the east side of the area. Providing a smooth transition from a car free forecourt to a terrace, the  open space is designed without interaction.

While the front yard welcomes visitors with benches and trees the backyard of  the area provides different activities and programs to users from different age groups and interest while zoning from passive usage and high usage.


Luisenhöfe | Aachen

1st Prize | Luisenhöfe

Aachen

In collaboration with Hector3

The scheme take up existing urban imprint and further extends it. The main access route spans from Mariabrunnstrasse towards the bunker. The resulting urban arrangement is formed by the space between the Werkshof and the Kastanienhof. There will be a transition between public and semi-private space.

The residential buildings will be accessed via the public roads. This arrangement results in protected and private spaces that will encourage people to spend time there.

An urban scheme is emerging that will be easily recognisable, with its own distinctive character within the neighbourhood.


Resident scheme at Buchholzer Grün | Hannover

1st Prize | Resident scheme at Buchholzer Grün

Hannover

In collaboration with Pape + Pape Architekten

To the north of the site, existing woodland encroaches onto the new district and weaves the new residential area into the surrounding urban landscape. An extensive area of non-sealed surfaces has been created, creating generous areas of meadows. The dynamic and architectural design elements present in the children’s day-care building are mirrored in the landscaping. By emphasizing the topography of the site, diverse spaces are created where children can play and run around.


Masterplan for Karlsruhe Neureut – Centre III

3rd Prize | Masterplan for Karlsruhe Neureut – Centre III

Karlsruhe

In collaboration with schneider+schuhmacher, Frankfurt am Main

The masterplan for Karlsruhe Neureut – Centre III demonstrates how open spaces in the new districts can be tied in with the surrounding landscape. The districts are also connected by a shared green corridor that runs between them.


Access building Jülich Research Centre GmbH

1st Prize | Access building Jülich Research Centre GmbH

Jülich

In collaboration with HKS + Vössing Ingenieurgesellschaft GmbH

The access building forms basically a square, and this motif is also reflected in its courtyard.
A trapezoidal shaped space leads visitors from the Boulevard towards the new main entrance.