Town Hall Market | Bebra

1. Prize I Town Hall Market

Bebra

A contemporary open space concept is being developed for the Rathausmarkt, which provides in particular for clarity and the ordering of functions and spaces. By connecting different spatial structures, a calm center with a multifunctional square is created. A generous staircase with benches offers passers-by the opportunity to relax with a view of the market and the town hall, as well as to listen to the soothing splash of the water feature of the fountain. The existing trees will be supplemented by others to provide a visual and acoustic separation between the street and the market.

Traffic

The main area is free of car traffic and ideal for small events or a market. The new Rathausmarkt is intended primarily for pedestrians. The market can be reached by car and bicycle via the terrace on Nürnberger Straße. Bicycle parking spaces are located here for cyclists. On the northern side, there is a barrier-free access that can also be used by residents and the fire department, and on the southern side, the stores can be reached from Nürnberger Straße. The square is secured by the existing bollards. At the northern corner, the existing parking spaces can be supplemented by an e-charging station, which will make the Rathausmarkt more attractive and modern.

© GTL

Material and Equipment

Currently, irregular paving and vegetation structures lie in front of the building facades.

paving and vegetation structures. The open space is defined by a targeted use of different floor coverings and materials to mark use and functional areas and at the same time to achieve a uniform coordinated appearance. The area of large stone pavers marks the movement space between the adjacent stores, the town hall and the streets. The inner plaza of natural stone forms the recreation area and provides space for markets, festivals and other events. The furniture and equipment is robust and timeless. The fountain area changes the microclimate. Visitors can cool off by the water or watch it from a distance and enjoy the relaxing effect of the water. The water feature will also be well received by children, who will enjoy visiting this space to romp and play. Four flagpoles and the new position of the memorial plaque in front of the town hall complete the square.


6-Lakes Wedau - Quarter at the water tower | Duisburg

1. Prize I 6-Lakes Wedau – Quarter at the water tower

Duisburg

In collaboration with Druscke und Grosser Architektur

The new residential quarter in Duisburg, with a water tower as an identity-forming element, will offer residents sustainable and future-oriented living space in the future.

In addition to a unique urban and open space planning concept, the issue of sustainability plays a decisive role.

Urban planning concept

Two ensemble groups are created, the so-called ‘neighborhoods’, which are linked via the centrally running Planstrasse C and the pedestrian and bicycle paths. Semi-public green spaces with different uses for the residents are assigned to the neighborhoods. Thus, open spaces with opportunities for play and recreation as well as urban gardening areas are created. The public area is dominated by the surrounding parking area. In addition, two plaza areas will be created to the north of Plan Street C and a mobility station to the south.

 

The creation of the two new communities will initiate a high level of communication among residents and strengthen the social aspects of the neighborhood. Architecturally, this is created in part by the diverse community uses located on the first floor. Among other things, youth rooms, community rooms as well as KiTa and small retail stores are planned. Above these, apartments with balconies will be realized. The outdoor space also invites interaction with each other through the shared play areas, urban gardening areas, tenant gardens and parking areas.

Sustainibility

In addition to social aspects and the promotion of these, the issue of sustainability plays a major role. The aim is to make the building as CO2-neutral as possible and to achieve the EH40 energy-efficient house standard. This is achieved primarily through the choice of a compact building structure with an advantageous A/V ratio. In addition, the roof surfaces will be green.

The importance of sustainable design can also be seen in the exterior. The new buildings blend harmoniously into the existing park and green structures. In addition, only a small amount of surface area is sealed and planting that promotes biodiversity is aimed for.


"Blasius-Blick" residential district, Kaufbeuren

© GTL

1. Price | “Blasius-Blick” residential district

Kaufbeuren

In collaboration with  Benkert Schäfer

This new residential district in Kaufbeuren, located near the old town centre, is designed to offer future residents an attractive, locally rooted, and climate-friendly area in which to live. In all aspects of the project, attention has been focused on providing accessibility for all and contemporary design.

 

The Märzenbach stream has been used as a structuring element in the landscape design, and proposed re-wilding will turn it into a natural and attractive asset. The spaces between the residential buildings visually flow into each other through a sequence of trees, flowering meadows, paths and other green spaces, all designed to echo the stream’s character. Alongside play equipment for children, there is also potential for games and recreational facilities for people of all ages in the public space located at the core of the neighbourhood’s landscape. The inclusion of picnic tables, among other things, encourages social interaction. In contrast, there are generous private gardens too, located at a discrete distance from the residents’ green space.

Private cars have been kept out of the neighbourhood and links established to major existing networks of footpaths and cycle paths. In addition, bicycle-parking facilities are available at various locations. Nevertheless, access for emergency vehicles, delivery traffic and other traffic for all newly proposed areas and buildings is achieved via safe and reliable routes with appropriate surfacing used for access and in the vicinity of buildings. These hard-landscaped areas are kept to a minimum since they serve only this purpose as well as providing accessible approach routes, with alternating cellular paving and greenery blending harmoniously together.

© GTL

The theme of landscape runs throughout the entire residential quarter, and assembling the residential buildings in a meandering arrangement helps to give contour to the overall urban structure. The screening buildings located along Kemptener Strasse serve to buffer the area, creating a quieter and more sheltered environment within. It is imperative that the proposed apartments should not only be climate friendly, but affordable and attractive too. Responding to the outdoor spaces, apartments are oriented two ways, offering a range of views of the Blasiusberg and historical buildings beyond the immediate neighbourhood. Individual blocks are ideally suited to this, with their compact structure, monolithic construction method and energy efficiency, as well as step-free access.

The current tendency to work from home is taken into account in this forward-looking design concept by providing ‘joker’ rooms that offer people the option to work from home, or to use their space more flexibly. Through a mix of various-sized apartments, a social blend can be created, which helps to underscore the goal of creating stable, communal living.

Through the combination of compact buildings, a simple and thermally robust monolithic construction method, regenerative energy sources, and an energy-efficient BlueGreen building and landscaping concept, this project guarantees a forward-looking climate-friendly development.

© Benkert Schäfer

High-Rise Marienplatz| Darmstadt

1.Prize I High-Rise Marienplatz

Darmstadt

In collaboration with netzwerkarchitekten, Tragraum Engineers

This new high-rise building creates a link between Darmstadt’s publishing district and the city centre, while anchoring the project in the existing urban context.

 

The characteristic profile of the high-rise, with the lower four storeys set back, will make it a prestigious address for both residences and offices. The high-rise consists of a 4-storey plinth base, plus a 12-storey block rising from it. The plinth mirrors the eaves height of the neighbouring building thus establishing a relationship with its urban context. The top of plinth is planted with a roof garden that corresponds with its neighbour too. Another feature of the high-rise block are the 1.7m deep balconies that run round the building. Permanently installed planters here are intensively planted, engendering a garden-like atmosphere, shading the façade and creating a microclimate. This greenery is further enhanced by a generous roof area, the distinctive design of the terraces, and a row of trees along the outer edge of the penthouse terrace. The aim is to use all resources judiciously in order to create a sustainable building.

 

The space surrounding the building is typified by a square with some areas covered in grass pavers, and informal groups of trees. Benches beneath them are designed to encourage people to linger a while. Bicycle parking is arranged along the façade and the traffic routes. The green façade at ground floor level helps to tie the external landscaping into the building.


Cuno-Raabe School | Fulda

1.Prize + Surcharge I Cuno-Raabe School

Fulda

In collaboration with netzwerkarchitekten, Tragraum Engineers

The redesign of the Cuno-Raabe School in Fulda encompasses a wide range of issues. Alongside erecting buildings, establishing fire compartments and escape routes, and generating an energy concept for the buildings, the external spaces offer high-quality, efficient and sustainable design. All this presents an opportunity to put the former church – a heritage listed building with a strong identity – to a new use.

 

The new building, which forms the northwest extremity of the site, is being developed in conjunction with the existing church building. To bring together various internal uses – such as classrooms, admin rooms, staffrooms, a school canteen, plus a teaching kitchen and other spaces – the church’s volume is to be retained, and inside it a “house-in-house” principle will be applied. While the substance of the church will continue to provide protection from the elements, a separate building that meets the requirements for new sustainable buildings will be built inside. This will later house a school canteen, an auditorium and on the upper floor, a kitchen, areas used throughout the day, and the library. This eliminates the need for a costly energy retrofit. The bridge connecting these two buildings also creates an important external element. A fascinating interplay of façade materials and landscaping is achieved through juxtaposing the materiality of the brick church façade with that of the external areas with alternating wood, textile sunshades, and light concrete block paving.

A core element in the external landscaping concept is the playground between the former church and the new building. Bounded on both sides by stepped seating, it opens up in the centre with space-defining single trees and leads to a dense ‘play forest’ where children can romp around. Another special feature is the climbing and balancing frame that uses gravel incorporated in the subsoil to mitigate the impact of falls. Away from all the hustle and bustle is a quiet area that can also be used as a green classroom or school garden. The planting concept calls for the use of robust native shrubs in the perimeter areas that can withstand all the various demands.

 

Parking is being restructured in conjunction with the new building. Parking spaces will be supplemented by centrally located bicycle parking close to the entrance. The roofs of the new building, in addition to supporting a modern photovoltaic system for generating power, will be planted as extensive green roofs, plus a landscaped roof garden and a play area.